V nedeljo, dan pred odhodom Marije med oblake in zvezde, sva s Percom ob šesti jutranji krenila iz Velenja proti Logarski. Malo pozna, pa vendar. Plan je bila znana klasika, Igličeva v Mali Rinki. Seveda pa je bila nedelja, seveda je bilo napovedano čudovito vreme. In seveda sva se že na parkirišču pod slapom pridružila trumam planincev. Sam sem na hitro ocenjeval, kdo bo plezal. Imam preprosto formulo – čevlji. In potem v štartu odpadejo vsi, ki so obuti v težke gojzarje… Kakorkoli že, pognala sva se na Okrešelj, dolila vodo, potem pa hitro proti žlebu. Ko sva švicala v breg, sva pogledovala proti steni, proti vstopu v Igličevo in se čudila, kaj mečkajo 3 naveze. V eni uri se niso premaknili nikamor. Ker se je potem izkazalo, da v vrsti čakajo kar 4 naveze, sva se odločila, da bova raje splezala / se sprehodila čez Vzhodno. Tam je bila pred nama le ena naveza, tako da je plezanje potekalo tekoče in hitro. Sama smer je lahka (IV/III, 350m), so se pa našli trije ali morda štirje cugi, ki so mi bili blazno všeč. Plezala sva kar v čevljih, za plezalke ni bilo dovolj težav. Je pa bilo v kakšni plati potrebno fajn fajn pritisnit s prsti ob skalo. Kompaktna skala (razen zadnje, izstopne prečke) ponuja lepe razglede, za češnjo na vrhu smetane pa se vmes prikradeta 2 kamina, kjer se da kar hitro pogruntat, da bo klasično plezanje in razkorak bolj učinkovito kot tlačenje in drgnjenje med skale.
V glavnem, sonce je pritiskalo, kavke so čakale na hrano, meni je uspelo celo stisnit 2 frenda v poke. V smeri sva bila slabe 4 ure.
Sledil je sestop po Turskem žlebu, hitre lekcije o poskakovanju po melišču, prehitevanje po desni. Na koncu sva pristala pri koči GRS (eni gremo raje naše bergdohtarje obiskat, zaenkrat še ne sežemo do zadnje čase zelo popularnega Wilder Kaiser 😉 ). Verjetno se bom še dolgo spominjal krika dežurnega reševalca:” Lejga tega kuk je dehidriran. Tebe je pa zihr Perc gnal okrog. Na tu maš pa pij…”
Na koncu je resnično malo malo manjkalo, da bi na koči tudi obstala do naslednjega dne. Le obljuba, da pridem na prijateljevo praznovanje rojstnega dne, naju je pregnala v dolino.

WP_20160814_020

 

WP_20160814_016

WP_20160814_010

WP_20160814_024

 

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.