PLEZANJE SRBIJA

Od 17. decembra 2018 obvestila

Tradicionalno prvo novembrsko slovo od morja in skale nam je letos zakompliciralo slabo vreme v radiusu 500 km. Ker smo vseeno želeli skalo, smo črtali morske radosti in iskali najbližjo plezalno destinacijo s potencialno lepim vremenom.

To je eden najstarejših in najbolj znan sektor v Srbiji. Navrtan leta 1994, z najlepšo klasiko, smer H2O (7C+)
To je eden najstarejših in najbolj znan sektor v Srbiji. Navrtan leta 1994, z najlepšo klasiko, smer H2O (7C+).

Google je tako postregel s kanjonom Jelasnica, ki leži v bližini Niša, v Srbiji. In ja, to je še nekaj ur ravnice naprej od Beograda. Potovanje smo zaključili v Niški Banji, vasici, ki je od kanjona oddaljena le nekaj minut vožnje.

Super lepe platke, ljubav nije aerobik!
Osebno ena izmed najlepših smeri v kanjonu, Forest Gump (6C+)
Šu Doktor, Srbi bi rekli “Svetsko a naše”.
Živeli smo v vasi NIška Banja (slovensko Niške toplice), kje se lahko za 250 dinarov, cca 2e razvajaš v topli termalni vodi vsak večer.

V 2-kilometerskem kanjonu je navrtanih okoli 218 športno plezalnih smeri od 5a do 8b+ (UIAA) in okoli 150 bulderjev od 4 pa do 7b+. Skala je oster dolomitski apnenec, ocene pa kar malo skope za težavnost smeri. Večina smeri je novejšega izvora, tako da so, razen kultnih, deviškega oprijema. Čeprav smo bili v novembru, se je čez dan segrelo tudi do 27 stopinj. Običajno je tu  jesenski in spomladanski čas tudi najugodnejši za plezalne izzive, saj je poleti prevroče. Po pričevanju domačinov, pa tako topla jesen kot letos vseeno ni običajna.  Imamo tudi vodniček v tiskani obliki če kdo rabi na posojo, več info pa ;na https://serbianclimbing.com/penjalista/prirodna/jelasnica/

Lp, Blažka in Žiga

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.