Zadnji teden v marcu (24.3.-30.3.2024) sem pod vodstvom Tomaža Jakofčiča (IFMGA gorski vodnik) turno smučal v Bolgariji. Smučanje je potekalo v pogorjih Rila in Pirin.

1.dan
V nedeljo (24.3.) zgodaj zjutraj se nas šest turnih smučarjev iz različnih koncev Slovenije zbere v Ljubljani, odkoder se na pot podamo s kombijem na letališče v München od tam naprej pa z letalom v Sofijo, glavno mesto Bolgarije. Po pristanku v Sofiji si oddahnemo šele, ko zbremo vso oddano prtljago in iz pretesne garažne hiše brez ene same praske spravimo najet kombi. Z najetim kombijem nato nadaljujemo proti vasi Govedarci, ki je nekaj kilometrov stran od smučarskega središča Borovec in bo naše izhodišče za naslednje tri dni, ko bomo raziskovali pogorje Rila.

2.dan
V ponedeljek zjutraj se nam ob pogledu skozi okno nariše nasmeh na obrazu. Vas je bila na sveže pobeljena, temperature dokaj nizke, kar pomeni, da se bo kadilo. Po zajtrku se s kombijem odpravimo do izhodišča na nekje 1700 nadmorske višine, nato pa na smučeh nadaljujemo proti vrhu Maljovica (nadmorska višina: 2729m). Bolj kot se približujemo vrhu slabša je vidljivost in močneje piha veter. Nekje 150 metrov nadmorske višine pod vrhom se zaradi varnosti odločimo za povratek.
Sled ture: https://connect.garmin.com/modern/activity/14574945618

3.dan
Zjutraj se s kombijem zapeljemo v Borovec, nato pa z gondola do zadnje postaje na Jastrebec. Od tam se najprej s smučmi spustimo za približno 300 metrov nadmorske višine, nato pa nalepimo pse in se pričnemo vzpenjati na najvišju vrh balkana, Musala (2925m). K sreči imamo malenkost boljše vreme kot prejšnji dan in osvojimo vrh.
Sled ture: https://connect.garmin.com/modern/activity/14591202580

4.dan
Na sporedu je bila za dopoldne lažja tura do sedem rilskih jezer, popoldne pa selitev v Bansko, kjer nas v pogorju Pirin čakata še dve dalši turi. Na ta dan pa se je žal že pojavil puščavski pesek, ki je poleg visokih temperatur smučanje precej otežil. Ob selitvi v Bansko si spotoma ogledamo še Rilski samostan, ki je največji samostan pravoslavne cerkve v Bolgariji in spada pod UNESCO-vo svetovno dediščino.
Sled ture: https://connect.garmin.com/modern/activity/14603910396

5.dan
Za prvo turo v pogorju Pirin si izberemo 2914m visok Vihren, ki je drugi najvišji vrh balkana. Vihren je do sedaj zame najlepši vrh za spomladansko turno smuko. Spust iz vrha poteka po enakomerno strmih flankah, ki so skupaj visoke nekje 1000m. Na predzadnji smučarski dan pa se končno prikaže tudi sonce.
Sled ture: https://connect.garmin.com/modern/activity/14619825854

6.dan
S sedežnico se povzpnemo nekje na 2200m nadmorske višine, do koče Bezbog, od tam pa se s smučmi povzpnemo na 2851m visoki Poležan. Nebo na zadnji smučarski dan končno šajba, ter še ena top spomladanska turna smuk. Po turi v Banskem naložimo kombi z baklavami in krenemo proti Sofiji.
Sled ture: https://connect.garmin.com/modern/activity/14634721628

7.dan
Zjutraj gremo še vsak zase na hiter ogled Sofije in na iskanje marmelade iz vrtnic, nato pa sledi pakiranje in let domov.

Nad turnim smučanjem v Bolgariji sem precej navdušen, lepe neobljudene flanke, dobra balkanska hrana, cene nekje za polovico naših, ter prijazni domačini. Zagotovo se še vrnem, ko iz svojega seznama odkljukam še par drugih “eksotičnih” držav za turno smučnje.


Celoten album pa se nahaja tukaj.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.